Egidius zingt Egidius

Belicht door verschillende componisten loopt het gedicht Egidius, waer bestu bleven? als een refrein door deze bloemlezing van al hetgeen componisten voor het Egidius Kwartet hebben geschreven. Mogelijk was Egidius even na 1400 een zanger aan de Sint Donaaskerk te Brugge, de stad waar ook het Gruuthuse manuscript met het handschrift over Egidius te vinden is.

Peter de Groot legt dit en nog veel meer uit in zijn begeleidende teksten bij deze cd, waarvan een fraaie a cappella-versie van het titelgedicht de opening vormt. De eeuwenoude rouwklacht weet nog steeds te roeren. Tevergeefs zoekt de dichter overal naar zijn maat Egidius. Zo althans interpreteerde de tekenaar Serge Scheepers het verhaal in het door Britt Möricke ontworpen drukwerk bij deze cd, waarmee Sol Classics een nieuwe lijn uitzet.

Peter de Groot is de hoogste stem van de vier springlevende zangers van het Egidius Kwartet. Telkens opnieuw maakt dit vierkoppig mannenkoor furore met originele bepaald niet van humor gespeende muziektheatrale programma’s op de radio en in de concertzaal. Gedegen onderzoek leidt tot klinkende vondsten. Gezangen van ene ‘Maître Egidius’ uit Avignon ontbreken bijvoorbeeld niet. Ontdek de kwetsbare schoonheid van Egidius en proef uit de kelk van meer dan negen componisten, waaronder de bas van het Egidius Kwartet.